Pukukoodin tarkoitus – lyhyt oppimäärä

0
Kuvittele, että laulat yksin autossa. Nautit siitä sydämen kyllyydestä. Kukaan ei valita, jos ei mene ihan nuotilleen ja tempokin on retuperällä. Entä jos sinut kutsutaan laulamaan serkkutytön häihin? Tai vielä parempi, sinut palkataan esiintymään konserttisaliin ja ihmiset maksavat omasta pussistaan liput. Olettaako joku silloin, että esitys menisi nuotilleen oikein? Aivan, kaikki olettavat, että esityksesi menisi nappiin ja olisi tilaisuuteen sopiva. 
Pukukoodit toimivat ihan samoin. Yksin olellessasi ja vapaalla voit pukeutua miten vaan, ei tarvitse murehtia säännöistä tai koodeista. Tilanne muuttuu ratkaisevasti, kun saat kutsun esim. serkkutytön häihin. Kutsujat olettavat, että kaikki osallistujat kunnioittavat heidän suurta juhlaa tilaisuuteen sopivalla pukeutumisella. Jos heillä on erityistoive pukeutumisen suhteen, he mainitsevat siitä kutsussa. Vähän kuten se sukulaisille laulaminen, kaikki olettavat, että osaat laulaa nuotilleen ja biisi-toiveet kerrotaan etukäteen.
Työelämässä, asia on vielä yksinkertaisempi. Työnantaja maksaa sinulle palkaa tehtävästä työstä. Siksi on täysi oikeus olettaa, että pukeudut työtilaisuuteen ja työhön sopivalla tavalla. Työnantajalla on oikeus, mutta myös velvollisuus perehdyttää sinuut ko. työpaikalle sopivaan pukeutumiseen, jotta kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä. Eli, kyllä keikkamyyjä kertoisi sinulle, millaiseen tapahtumaan tulet laulamaan, mitä sinulta odotetaan ja mistä sinulle maksetaan.
Samasta syystä kaikkien parlamentinjäsenten, ja erityisesti valtioneuvoston jäsenten, on mietittävä pukeutumistaan. Tilaisuuden luonnetta kunnioittaen ja tehtävän mukaan. Kansanedustajat edustavat meitä kaikkia, ei vain juuri heitä äännestäneitä. Maksamme verorahoista, että meillä on yhteistensääntöjen mukaan toimiva parlamentti. Ei epäsointuinen kuoro, jossa on vain yksinään sooloilevia tähtiä.
 
Jos pukeutumissäännöistä poiketaan, pitää se tehdä harkiten ja tyylillä. Yleinen ohje on, että aina voi poiketa astetta ylöspäin, ei koskaan alaspäin!


Öööö, meniköhän nyt pari astetta pieleen?
Follow Isa:

imagokouluttaja, puhuja ja uravalmentaja

Kouluttaja, valmentaja ja puhuja. Helposti lähestyttävä, hauska, rohkea ja ammattilainen. kehotan jokaista astumaan esiin oman osaamisen ja ammattitaidon kanssa. Vahva viesti on viiden askeleen päässä.
Latest posts from

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *