Pukukoodi ei ole salakirjoitusta

0
Olin viime viikonloppuna aivan äärettömän viehättävissä häissä ja minusta tuli taas kertaalleen onnellinen käly <3! Morsiuspari oli kaikessa onnessaan kaunis ja säteilevä. Hääpari kunnioitti hienosti omaa rooliaan juhlassa, pukeutumalla tämän ainutlaatuisen tilaisuuden mukaisesti, täyspitkään hääpukuun ja sakettiin. Tämä tietysti lämmitti ja nostatti kaikkien häävieraiden tunnelmaa juhlassa.
Juhlissa vastasin pariinkin otteeseen kysymykseen, olenko oikein etiketin mukaan pukeutunut? Kerron toki rehellisen mielipiteeni sitä kysyttäessä, toivottavasti kuitenkin juhlissa juhlitaan, ei murehdita lähtiessä tehtyjä valintoja! Onnekseni voin kuitenkin sanoa, että pääsääntöisesti tilanne oli juhlavieraiden osalta loistava.
Lisäksi kyseltiin onko etiketti edelleen pukeutumisen suhteen sama, kun ajat ja tavat ovat niin paljon muuttuneet? Ovathan ne edelleen samat. Liturgiset eli kirkolliset juhlat erityisesti tulevat varmasti aina säilyttämään etikettinsä eli käyttäytymisohjeensa myös pukeutumisen suhteen. Vapauksia toki on tullut ja etenkin otettu, mutta pääsäännöt pitää niin häissä kuin hautajaisissakin, akateemisista juhlista puhumattakaan.
Pukeutumisetiketin tärkein tehtävähän on myös pukeutumisella kunnioittaa juhlanjärjestäjää/sankaria ja tilaisuuden luonnetta. Juhlia on elämässä muutenkin liian vähän ja silloin kun on aihetta juhlaan, on hienoa kun sille annetaan asianmukaista arvoa. Kärjistetysti voisi kysyä, että miksi kutsutaan tooga-bileitä, joissa vieraat jättävät tämän toivotun pukukoodin huomioimatta? Epäonnistuneiksi. Näinhän se menee virallisissakin juhlissa. Jotain epäonnistuu, kun juhlaväki ei kunnioita kutsua.
Mitä se pukeutumisetiketti pitää oikein sisällään? Usein luullaan, että juhlan pukukoodi pitää aina ilmoittaa erikseen kutsukortissa. Hyvä ja toivottava tapahan se toki olisi, mutta usein se tuppaa jäämään pois. Mutta, kun kutsussa lukee esim. tervetuloa ristiäisiin klo 15.00, on juhlan pukeutumiskoodi ilmoitettu hyvin selkeästi. Perhejuhlat kuten häät, ristiäiset, hautajaiset, viralliset syntymäpäiväjuhlat kuten 50-juhlat, määrittävät jo sinällään pukukoodin sekä sen viimeistelee juhlien alkamisajankohta. Ennen klo 18.00 alkavat juhlat määritetään päiväjuhlaksi, vaikka juhlat jatkuisivat seuraavaan aamuun.
Miksi juhlapukeutuminen on niin hankalaa ja sitä määrittävät säännöt koetaan ahdistaviksi? Itse olen sitä mieltä, että moni kokee sen rajoittavan yksilön oikeuksia ilmaista itseään pukeutumalla. Niin, kuinka kauas on kadonnut toisten kunnioittaminen, kun keskitytään vain itsensä esille tuomiseen? Minä haluan laittaa tämän. en jaksa nyt nähdä vaivaa. Ihan sama mulle.  Mutta kun näytän just tässä hyvältä. Tämä on munmaun mukainen. Joo joo, mutta kato mä oon vähän niiku boheemi/rock/taiteilija ja siksi voin pukeutua näin, kyllä ne ymmärtää koska mä oon mä!
Okei, mutta valitettavasti et katso juhlissa itseäsi (toivottavasti) ja nämä eivät ole sinun juhlat! Pieni muiden kunnioitus on aina paikallaan. Oma ego ei voi mennä käytöstapojen edelle ja toisten puolesta on välillä nähtävä vähän vaivaa, eläisi elämäänsä kuinka itsenäisesti ja itsekkäästi hyvänsä. Valitettavasti usein juhlasankari ei saa kunnioitusta kuin omissa hautajaisissaan. Sekin on toki tärkeää, niin tärkeää että surupukuun on vielä hiljattain saanut verovähennyksen, jolla on pyritty takaamaan lähiomaisten mahdollisuus hankkia pukukoodin mukainen puku.
Aivan järjettömästi ei kannata hiuksia halkoa pukeutumisetiketin takia. Parilla perussäännöllä selviää niin sukujuhlat kuin liikemaailman juhlallisuudet. Tässä jokunen nyrkkisääntö:
  •             Juhlien alkamisajankohta määrittää hyvin pitkälle juhlatyylin ja naisilla se tarkoittaa hameenhelman pituutta ja käytettävää materiaalia. Iltapäivällä alkaviin juhliin, ei pukeuduta kuin yökerhoon. Iltajuhlat alkavat klo 18.00 jälkeen.
  •            Miehen pukeutuminen määrittää myös naisen asun. Kun mies pukeutuu tummaan pukuun, on naisella useita vaihtoehtoja käytettävänään, toki huomioiden tilaisuuden laadun ja ajankohdan. Yökerhoretaleet eivät kuulu virallisiin juhliin, vaan yökerhoon.
  •            Jos kutsussa lukee frakki tai tummapuku, juhliin ei voi mennä smokissa. Niin ja Suomessa ei juurikaan käytetä valkoista smokkitakkia Humphrey Bogartin tavoin, usko pois! Only in Casablanca, honey!
  •             Juhliin pukeutuessa, kiinnitä huomiota asusteisiin. Kengät, käsilaukku, korut jne. ovat mukailtava juhlan luonnetta, tähtää klassisuuteen ja arvokkuuteen ennemmin kuin trendikkyyteen. Ei siis saappaita, isoja käsilaukkuja tai räikeitä muovikoruja. Muista, ettei rannekelloa ei käytetä iltapuvun kanssa.
  •            Etiketin mukaan iltapuvun kanssa naisilla on oltava hiukset kiinni, ei siis vapaana roikkuvat hiukset. Panosta siis hyvään kampaajaan!
  •            Häissä koko valkoinen asu kuuluu morsiamelle, ristiäisiin mielellään jotain kepeää ja värikästä, ei liian juhlavaa, koska tuoreilla vanhemmilla on muutakin tekemistä kun murehtia juhlapukua.
  •             Koko musta asu kuuluu hautajaisiin. Coco Channel, pikkumustan luoja, on osuvasti sanonut laittaneensa naiset suremaan läpi koko elämänsä. Iloisiin perhejuhliin ei sovi tulla suremaan.

       Kaikkein tärkein sääntö: 
     kysy ammattilaiselta, jos olet epävarma!! 
     
      Tä
ssä vielä hiukan kättä pidempää, juhlakutsuja odotellessa!


Follow Isa:

imagokouluttaja, puhuja ja uravalmentaja

Kouluttaja, valmentaja ja puhuja. Helposti lähestyttävä, hauska, rohkea ja ammattilainen. kehotan jokaista astumaan esiin oman osaamisen ja ammattitaidon kanssa. Vahva viesti on viiden askeleen päässä.
Latest posts from

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *