Openteri2015 ja mitä siitä toivottavasti opittiin.

0
Ehdin jo päättää ja ehkä hiukan luvatakin miehelleni, että en tartu tähän aiheeseen. Anteeksi kulta, en pysty. Verenpaine ei vain ota laskeakseen. Lisäksi opettaja-opiskelijat eivät julkaisseet kommenttiani, tai kenenkään muunkaan, niin vaihtoehdot keskustelulle jäivät olemattomiksi. Jäljelle jäi vain tämä oma pohdinta aiheesta.

Opettaja-opiskelijoiden kalenteri kiteyttää oman työni tarpeellisuuden. Tämän jälkeen ei tarvitse paljon varmasti työtään selitellä muille. Koulutan työelämään siirtyviä opiskelijoita ymmärtämään eron opiskelijaelämän ja työuran välillä. Ennen kaikkea puhun viestin vastaanottamisesta ja omasta vastuusta antamastamme viestistämme. Kyse on siis huomattavasta erosta, miten meidät nähdään versus mitä itse oikeastaan haluamme itsestämme viestiä.  Arvostan luokanopettajien työtä todella paljon. Näen itse arjessamme, kuinka paljon se vaikuttaa koululaisen asenteeseen, oppimiseen ja itse asiassa elämään osana tätä yhteiskuntaa.

Mitä Openteri2015 sai lopulta aikaiseksi? He saivat juuri sitä mitä tilasivat ja se ei ehkä maistunutkaan ihan siltä, mitä he koulun vanhoina kiltteinä tyttöinä kuvittelivat. ”Julkisuus ’ryöpsähti kasvoille ja ’lehdet kirjoittivat provosoivasti” vai kenties lehdistötiedotteen mukaisesti? Kun turvana ei ole kiltin tytön kunnioitusta, maailma näyttää hyvin erilaiselta. He ovat saaneet osakseen panettelua julkisuudessa, kuvien asiatonta arvostelua, kuvien rivouden ja rohkeuden suurentelua ja lutkaksi nimittelyä. He eivät ilmiselvästi tienneet, että ei-niin-kiltin tytön elämä on oikeasti sellaista. Jossain vaiheessa totuudella ei olekaan mitään merkitystä ja maine kasvaa omista teoista riippumatta. Kysykää keneltä tahansa 14-vuotiaalta koululaiselta, joka on tahtomattaan joutunut kantamaan tuhman tytön leimaa otsassaan. Mahtaakohan hän ymmärtää näiden opettajien ongelmaa lainkaan?

Tavoite oli ravistella juurtuneita käsityksiä naisopettajista. Itse en ymmärrä miten äärimmäisen vanhoillinen keino muokata mielikuvaa naiseudesta ajateltiin auttavan asiaa? Naiset ovat kautta historian saaneet riisuuntua ja poseerata. Openteri2015 kalenterissa esiintyvät nuoret naiset eivät ymmärtäneet, että valta ei ole koskaan riisuuntujalla. Heillä ei ole valtaa riisuuntumisen jälkeen edes omasta julkisuuskuvastansa. Ei nyt, ei koskaan, koska riisuuntumisessa kysymys ei ole rohkeudesta tai edes omasta halusta.  

Teinitytöt hakevat hyväksyntää omalle viehätysvoimalleen kalastamalla tykkäyksiä sosiaalisessa mediassa. Tästä projektista tulee kieltämättä sama tunne.  Kuvat, jotka ovat nyt olleet julkisuudessa esillä, ovat oikeastaan hiukan naiiveja, mutta omalla tavallaan hellyttäviä kuvauksia oman naiseuden epävarmasta etsinnästä. Pahempia ja kliseisimpiäkin olen toki nähnyt, mutta mikä oli tarve liittää tämä tulevaan ammattiin? Kuinka uskottavasti he opettavat jatkossa lapsille arvomaailmaa, jossa muiden miellyttämisellä tai mielipiteillä ei pitäisi ole merkitystä.

Toivoin Openteri2015 projektinvetäjiltä keskustelua opettajien eettisistä arvoista ja vastuusta. Surullisinta tässä on kuitenkin ollut se, ettei heidän viestissään sanallakaan mainittu koululaisten tuntemuksia.  Kuinka opettaa heidät kunnioittamaan omaa koskemattomuuttaan ja intimiteettiään, kun opettajatkin määrittävät nykyään julkisesti omaa seksuaalisuuttaan? Miettivätkö opiskelijat hetkeäkään koululaisia ja OAJ määrittämiä eettisiä ohjeita opettajille? Kokevatko peruskoululaiset opettajien kiltin maineen pahana asiana? Vai koetaanko se turvallisena ja eräänlaisena suojana meidän seksillä kyllästetyssä yhteiskunnassa. Haluaisin uskoa jälkimmäiseen.

Vielä pari sanaa hyväntekeväisyydestä. Kannatan yhteiskunnallisen vastuun kantamista erilaisilla hyväntekeväisyys kampanjoilla. Ensi kerralla voisi olla rakentavampi ratkaisu näyttää hyvää esimerkkiä ja tehdä kalenteri, jossa on 12 tapaa, jolla nainen voi itse vaikuttaa rintasyövän ehkäisyyn ja diagnosointiin varhaisessa vaiheessa. Raha Roosa nauhalle auttaa, mutta säännöllinen käynti mammografiassa on vastuunottamista omasta terveydestä. Toivottavasti kaikki Opeteri2015 projektiin osallistuvat ovat tämän vuoden aikana sen tehneet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *