Olen sitä mitä minä haluan, en sitä mitä sinä luulet!

0
Olen pulipää, kuten kaikki minut tuntevat tietävät. Olen ollut jo jonkin aikaa ja taidan olla vielä pitkään. Tykkään olla pulipää, vaikka en itse itseäni pulipäänä näe.
Yllättävän usein huomaan ihmisten kommentoivan vieraiden ihmisten ulkonäköä suoraan ns. päin naamaa. Itse olen kuullut ihania kommentteja, mutta on siellä ollut niitäkin, jotka ovat omassa alastomuudessaan suorastaan kutkuttavia ja peitellyn loukkaavia. Yksi kruunaamattomia on tullut naiselta, jonka kanssa olemme hikoilleet useita tunteja yhdessä kuntosalilla. Emme siis tunne toisiamme nimeltä, mutta kävimme yhdessä usein suihkussa. Eri suihkuissa, mutta samaan aikaan, selvennykseksi. Pulipäänä olen kohdannut myös stereotypiat seksuaalisista suuntauksista.
”Susta tulee varmaan ihan hyvä pukeutumisneuvoja, kun sä olet tollanen pulipää, naiset eivät varmaan koe sua kilpailijaksi. Kysyitkö mieheltäsi lupaa kun leikkasit? Mun mies ei koskaan antais lupaa!” Tämä on niin monella eri tasolla hupaisaa. En ole koskaan kysellyt lupaa hiusten leikkaamisesta keneltäkään. En ymmärrä miksi pitäisi. Miksi kenenkään pitäisi? Oma tukka, oma lupa, eikö? Tiedän, että on kulttuureita, joissa hiuksilla on vahva symbolinen merkitys ollut kautta historian. Meidän kulttuurissa liimataan toisten naisten värjättyä hiusta päähän kuumaliimalla, siinä on symboliikkaa kerrakseen. Sen syvemmälle ei kannata aiheeseen tällä kertaa syventyä.
Hilpeyttä ja hämmennystä herätti tämä avoin kommentti kilpailusta. Todettakoon heti alkuun, kumpikaan meistä ei ole enää missi-kelpoinen iän saati ajettujen kilometrien puolesta. Viesti, jonka sain, oli selvästi hyvin avoin ja rehellinen. Hän kokee toiset naiset kilpailijoikseen ja ennen kaikkea hän määrittää oman naiseuden toisten kautta. Olisi helppo lähteä pohtimaan kyseisen rouvan parisuhteen tasapainoa ja heristää sormea ymmärtämättömälle miehelle. Onko se miehen vika, jos nainen tuntee epävarmuutta omasta itsestään ja naiseudestaan?
Varmasti meille kaikille on joskus sanottu ulkonäöstä pahasti, niin pahasti, että se ajatus on siirtynyt meidän omiin uskomuksiin. Erityisesti, nuoret tytöt ovat herkkiä tälle. Jokainen tuntee jonkun, jota on lapsena luultu pojaksi ja aikuisena ei ikinä voi leikata hiuksia, koska ”mä olen sitten ihan pojan näköinen”. Kuinka surullista, että jonkun vieraan tädin puolihuolimaton kommentti kauppajonossa määrittää edelleen upean aikuisen naisen omaa kuvaa itsestään.
Mistä on lopulta kyse? Ajatuksesta. Kun me emme osaa erottaa toisen ajatusta omasta itsestämme, määritämme itsemme toisten ajatuksilla. Jokaisen pää on täynnä ajatuksia, joista valtaosa on aivan täyttä puppua. Jostain syystä me hyväksymme täytenä totena toisten negatiiviset viestit, kehut selkeästi huonommin. Pahimmillaan alamme vaalimaan epämääräistä uskomusta, joka hiljalleen murentaa meidän itsetunnon. Jos toisten ajatuksia käyttää henkisenä kainalosauvana, vastuu on sinun. Voit valita toisen tien ja vastuu on onneksi silloinkin sinun. Kumman tien valitset?
Valitettavasti arjessa niin lapset kuin aikuisetkin laukovat sanoa mielipiteitä harkitsematta kuinka herkkä viestin vastaanottaja on. Siksi armas kuntosali-rouva otti riskin. Olisin voinut olla huomattavasti herkkänahkaisempi ja antaa hänen mielipiteensä vaikuttaa itsetuntooni. Niin, tai suuttua ja kalauttaa puntilla kutreihin, siis hänen. Tässä ammatissa on etu jos osaa hyväksyä itsensä, siksi hänen sanoissaan oli toki hitunen totuutta. Minun ei tarvitse kilpailla peilin edessä asiakkaiden kanssa, tiedän toki niitäkin.
Antamasi viesti on aina sinun vastuulla, mutta viestinsaajan täytyy itse määrittää viestin merkitys itselleen. Älä usko kaikkea mitä kuulet! Toivottavasti ensi kerralla kun mitätöit itseäsi itsellesi, keskityt miettimään mistä ne ajatukset kumpuavat. Älä hyväksi muiden ajatuksia, koska viesti kertoo aina enemmän sanojasta kuin kuulijasta. Tiedän itse tämän kokemuksesta. Korvissani kaikui pitkään lause ”olet vain halpa kopio ja susta ei koskaan tule mitään”. Väärin, minusta tuli ainutlaatuinen ja olen jotain, aivan omilla avuillani, onneksi!. Ugh!!
Pulipää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *