Liimaa ja neulaa nahkaan, ja tietty ilman puudutusta!

0
Kuuntelin keskustelua opiskelijoiden työnhaun haasteista. Eräs lause jäi pyörimään päähän. ”Tatuoinnit ovat tämän päivän tuulipuku.” En olisi ehkä kiinnittänyt siihen sen enempää huomiota, mutta puhuja oli keskisuuren yrityksen henkilöstöpäällikkö. Hän oli asiaa selvästi pohtinut palvelualalla toimivan työnantajan kannalta.
Niin, kyllähän se on vähän niinkin. Ainakin ne ovat ihan yhtä yleisiä, kuin tuulipuvut 70-luvulla. Tatuoinnit ovat nyt kaikkien saatavilla ja yhtä hyväksyttyjä kun tuulipuvut. Ne käyvät nyt hyvin kaupaksi myös varttuneemmalle väelle. Tekijöitä on paljon, lisää tulee kokoajan ja laatu vaihtelee luvattoman paljon.
Sama juttu on tekoripsien kanssa. Tarjontaa on, mutta laadusta ei ole aina takeita. Olen seurannut ilmiötä mielenkiinnolla. Usein olen pohtinut, kumpi oli ensin tarve vai tarjonta? Uskoisin, että ensin oli tarjonta ja näin se mielestäni meni…
Lehtien kautta tehty hienovarainen lanseeraus parin sopivan kotimaisen julkkiksen avulla.  Surullista sanoa, mutta Tukiaisten siskoksilla oli tässäkin hypessä oma osansa. Arvaamatonta kuluttajaa alkoivat tuuheat ja pitkät ripset kutkuttamaan, ja pari kaveriakin oli jo ehkä kokeillut ja kehuvat kovin. ”Ei ole pakko laittaa sellaisia Tuksu-ripsiä, sellaset luonnollisen näköiset on nastat, ihan aidon näköiset!” Yllättäen tekijöitä alkaa vilistä vähän siellä sun täällä, laatu ja tekijän arvostus alkaa väistämättä kärsiä ja hinnat laskevat. ”Ehkä mäkin kokeilen…” ja sitten kokeilevat muutkin kaverit, sitten kavereiden äidit ja isoäidit, tottakai! Heille tämä on jo kyllä ainakin toinen kierros tekoripsien maailmassa. Liimat vaan ovat kehittyneet.
Sama tapahtui rakennekynsien kanssa 2000-luvun alussa. Yhtäkkiä olisi ollut outoa olla ilman, vaikka sokea Reettakaan ei luullut kynsiä omiksi. Päälle liimaaminen on tullut hyväksytyksi, vaikka se tiedetään ja nähdään epäaidoksi. Samaa polkua on mennyt huuma tatuointien kanssa, kuten tatuoidut kulmakarvat mummojen otsalla.
Kaikki nämä palvelut vaativat ammattilaisen osaamista. Ennen kaikkea tarvitaan kädentaitoja, tarkkuutta, ymmärrystä hygieniasta ja yrittäjyyttä. Siksi nostan hattua ja kumarran kaikille tekijöille. Yrittäjyys on aina riski, mutta vielä enemmän se on rohkeutta ja uskoa itseensä. Olen myös ylpeä, että Hämeenlinnassa on Suomen ensimmäinen (ja kait ainoa) tatuoijienkoulu UniqueArt, jota hurmaava Säde Sonck rautaisella otteella vetää.
Mutta pärjääkö ilman? Joskus huomaan istuvani seurueessa, jossa olen ainut ”luonnonlapsi”. Siis ei tatuointeja, ei tekoripsiä, ei rakennekynsiä, ei silikoneita eikä happo- tai botox-piikkejä missään. Hetken jo luulin, että ne tulevat kuntosalin kk-kortin kylkiäisenä. Ei tullut, kaikilla vaan sattuu olemaan salilla tiukka rivistö…  ripsiä. 2010-luvulla se taitaa määrittää minut luonnonlapseksi, vaikka en koskaan ole itseäni moiseksi kuvitellut. Hauskaa!
En vastusta itsensä ehostamista haluamallaan tavalla tai keinolla. Kunhan sillä ei epätoivoisesti yritetä peittää huonoa itsetuntoa. Silloin, itsensä parantaminen pitää lähteä ensin sisältä. Toivon kyllä myös, että niiden käyttö olisi suhteessa käytettäviin tuloihin ja vapaa-aikaan. Liian usein kuulen nuorien naisten valittavan summaa, joka kuukausittain menee pelkästään lookin ylläpitoon. Totta, ripset, kynnet ja hiuslisäkkeet vaativat alituista hoitoa, joka maksaa ja vie aikaa. Vaikka olisi valinnut alun perin laadukkaan ja koulutetun ammattitekijän, ennen pitkään ylläpitoon valitaan kaupungin halvin tekijä tai matkustetaan Tallinnaan. Laadun puute alkaa näkyä yleisilmeessä. Ei hyvä.

Toivon myös vastaliikkeen nousemista esimerkiksi julkisuuteen. Jokaisen ei ole pakko liimata itseensä ylimääräisiä karvoja tai kynsiä. Sekin on hyväksyttävää ja se on myös kaunista. Itseensä voi satsata ja pitää satsata. Ajattelepa, jos käyttäisit saman summan, jonka käytät kynsiin, ripsiin ja tatuointeihin, esimerkiksi kuukausittain kosmetologille tai hierojalle? Uskotko, että alkaisit säteillä hyvää oloa ja sisältä asti kumpuavaa kauneutta? Minä uskon ja haluan nykyään valita sen tien, jossa hyväksyn aidon itseni ja pidän itsestäni huolta. Koska minä olen kaunis ja niin olet sinäkin, anna sen näkyä!!
Follow Isa:

imagokouluttaja, puhuja ja uravalmentaja

Kouluttaja, valmentaja ja puhuja. Helposti lähestyttävä, hauska, rohkea ja ammattilainen. kehotan jokaista astumaan esiin oman osaamisen ja ammattitaidon kanssa. Vahva viesti on viiden askeleen päässä.
Latest posts from

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *