Lähtölaskenta juhlakauteen

0

Ensimmäiset pikkujoulut saattavat olla jo vietetty ehkä paritkin, mutta suurin juhlakausi on kiistatta vielä onneksi edessä. Päätin lyödä oman lusikkani tämän kauden juhlapukeutumiseen, lähtien liikkeelle tärkeimmästä, eli kengistä.

Kengät määrittelevät niin paljon kokonaisuudesta, että valinta ei ole missään nimessä yhdentekevä. Hyvät kengät ovat kullan arvoiset, erityisesti loppuillasta kun jalat ovat lopen väsyneet seisomiseen, mutta silti musiikki vetää vielä tanssilattialle. Pidä siis huoli, että valitset juhlaan kengät joilla jaksat seisoa, osaat kävellä, ovat myös tilaisuuteen sopivat ja viimeistelevät muun kokonaisuuden eduksesi.

Erityisen tärkeää on työelämässä käyttää kengiä, joilla pystyt luontevasti kävelemään. Älä siis ahnehdi liian korkeita korkoja, jotka vaikuttavat liikumiseesi. Sinä olet kenkiesi valtiatar, ei toisin päin. Firman pikkujouluihin ei kannata myöskään hankkia kenkiä, jotka saattavat löytyä myös aikuisviihdeteollisuuden puvustosta. Seksikkyyden ja rivouden ero on hiuksen hieno, mutta jokainen alitajuntaisesti tunnistaa sen. Jos olet epävarma, selkeä vinkki on, jos pelkkä kengillä seisominen tekee kipeää 10 minuutin jälkeen. Kenkiä ei ole luultavasti suunniteltu käytettäväksi laisinkaan pystyasennossa.

Toinen virhe juhlapukeutumisessa on mukavat sämpylät, joita myös kengiksi kutsutaan ja joissa usein on kengännauhat. Kengän on oltava juhlissa juhlava. Arkiset kävelykengät kuuluvat arkeen. Juhla-asu rakentuu yksityiskohdista ja kengät ovat yksi niistä oleellisin, perässä tulevat käsilaukku, kampaus, korut ja ehostus.

Millaiset ne kengät olisi siten oltava? Oikein valitut kengät luovat kauniin liiton hameen/mekon helman kanssa ja viimeistelevät kokonaisuuden. En lähde kovin yksityiskohtaisesti ruotimaan, kuinka paljon vartalonpiirteet kuten muotojen runsaus, pituus, säärien muoto ja vaikuttavat esim. koron muotoon tai korkeuteen. Toisella kerralla sitten.

Tällä kertaa yhdistän helman ja kenkäparin toisiinsa. Useimmassa on sekä sisäkenkä ja vaihtoehtoinen ulkokenkä, asummehan Suomessa. Koska Suomessa myös harvemmin juhlitaan kovin isosti ja virallisesti, pysyy tässä jutussa hameen helma nyt reilusti polven ylä- tai alapuolella.

Valtaosaan juhlista mennään töistä suoraan, juhlan ajankohta voi olla melkein mitä tahansa. Aikainen jouluaamiainen asiakkaan luona? Stan-upia yökerhossa mainostoimiston kanssa? Kun on kerran kutsuttu juhlistamaan Joulun alusaikaa ja uuden kalenterivuoden alkamista, on myös aiheellista pukeutua tilaisuuden mukaan, kutsujaa kunnioittaen. Myöhäiset pikkujoulut ovat usein nykyään pukeutumiskoodiltaan ”Smart Casual” ja näin on myös usein iltapäivällä pidettävät glögikutsut ja aamun puurojuhlat.

Osa malleista ovat hiukan kesäisiä, mutta kyllä ihanat kesäjuhlatkin aikanaan saapuvat, kun olemme ensin juhlistaneet talven saapumista oikeutetusti.

Kellotettuhelma tekee ihmeitä vartalon silhuetille. Hyvä valinta juhliin, koska on automaattisesti juhlallisempi ja korostaa naisellisesti vyötäröä enemmän kuin esimerkiksi perussuora hame. Koska kellotettuhelma tuo kokonaisuuteen kepeyttä ja juhlavuutta, vaatii se myös kengiltä samaa. Yhdistä tämä lakerisiin avokkaisiin tai korkeakorkoisiin remmikenkiin. Älä valitse matalia kenkiä, ellet ole alaikäinen tai esität firman pikkujoulujen kuvaelmassa herkkusientä.

 
Tulppaanihameessa on laskosten tuomaaa runsautta vyötäröllä ja on loistava valinta I-vartaloiselle, eli naiselle, jolla vyötärön ja lantion ero on hyvin pieni. Ratsastussaappaat ovat linjakkaat ja selkeät, hyvä vastapaino runsaalle tulppanihameelle, kokonaisuuden muotokieli pysyy hallinnassa. Ilmeen saa selvästi kevyemmäksi juhlavan paitapuseron ja korollisten kävelykenkien kanssa. Pidä huoli, että pienempäänkin juhlaan valitsemasi kävelykengät ovat huolitelut ja huollettu, kuten aiemmin satuttu, ei lyttyyn kävellyt sämpylät. 


Naisellinen valinta on trumpettihame. Se korostaa aistillisesti muotoja ja antaa kuitenkin hyvän helman pituuden esim. hieman varttuneemmallle kantajalleen, menettämättä yhtään naisellisuuttaan. Jos valitset juhliin trumpettihameen, valitse kengiksesi myös hyvin naiselliset avokkaat tai korkeakorkoiset saappaat. Ideaalitapauksessa saapaan reuna jää hameenhelman alle, varmuudeksi valitse saappaan väriset sukkahousut. Kuvassa on nk. Mary Jane avokkaat, jotka jatkavat hyvin klassista linjaa, mutta tottakai perusavokkaatkin sopivat hyvin, ehkä kuviolliset…hmm. Muodoiltaan raskaat, ultramoderni design tai kulmikkaat korot eivät käy tähän linjaan, vaan valitse kepeätä ja siroa.

 
Juhlasesongin tietää alkaneen kun mekon helmoista alkaa löytyä epäsäännöllisyyttä, pussitusta tai viistotusta. Se antaa asulle luonnetta ja on hyvä valinta esim. O-mallisille vartaloille, eli naisille, joilla on vartalo varsin suora, mutta siinä on kuitenkin pyöreyttä vatsanalueella. Epäsäännöllinen helma vaatii hiukan luonnetta myös kengältä. perus avokas voi helposti näyttää hameen rinnallavanhanaikaiselta. Valitse joko tosi siro ja huomaamaton nude-värinen sandaletti tai rouheat saapaat. Lähes ihonvärinen kenkä on hyvä erityisesti, jos haluaa luoda illuusio pitkistä jaloista. Ronski saapas antaa hauskan vastakohdan huolitellulle helmalle. Varsinkin jos pituutta löytyy omasta takaa, irroittele rohkeasti vähän!

Aaah, kynähame! Tuo klassinen hame, jota itsevarmat naiset ylpeästi kantavat päällään. Kynähame ei jätä ketään kylmäksi, ellei siihen liitetä vääränlaisia kenkiä. Pitkäsääriset selviävät tästä hameesta jopa ballerinoilla, mutta älä kokeile, ellei sääresi ole toooodella pitkät. Koska kynähame on vaativa kantajalleen, valitse jalkaasi kenkävarastosi todellinen helmipari, korkeakorkoiset, sirot ja näyttävät avokkaat. Saappaan on oltava myös hyvin naisellinen ja klassinen, jotta se ei vie turhaan huomiota hameelta.

Minihame tulee ja menee muodista. Lyhen hameen kanssa kannattaa muistaa, että se vaatii paljon kantajan jaloilta, ryhdiltä ja asenteelta. Nuorilla naisilla loistava valinta juhlaan oikeiden kenkien kanssa, mutta tökerö valinta väärin asustettuna kuten esimerkiksi korkokenkien kanssa, höystettynä kovalla meikillä. Jos valitset minihameen juhlaan, valitse kengät jotka edustavat sen vastakohtaa, esim. kepeät ballerinat tai ronskit saappaat. 


Jos olet lukenut muotilehtiä, tiedät että tämä oli SE hame viime kesänä. Tantta-vaara, jos yhdistää vääräänlaisiin kenkiin. Hauska, hulmuava helma vaatii seurakseen kepeyttä ja ”ihoa”. Hameessa itsessään on niin paljon massaa, liikettä ja usein myös väriä, kengän on oltava lähes huomaamaton, muutoin mittasuhteet menevät pieleen. Valitse nude-avokkaat tai laadukkaat sandaalit.

Moni meistä irvistää sanalle – puolihame. Itse miellän sen Mennään bussilla -sarjan Olive-siskon garderoobiin. Tosiasiassa se ei ole mitään puoliksi, se on hame, joka on totaalinen käyttöhame. Usein puolihame on malliltaan A-linjainen, eli jos se helpottaa sinua, kutsu tätä hametta A-linjaiseksi. Muutoin kuosi ja laatu ratkaisevat sen ilmeen ja luonteen. Puolihame on talvikauden pelastaja, se sopii lähes kaikille vartalotyypeille ja muuntuu moneksi oikeilla asusteilla. Yhdistä villaiseen puolihameeseen laadukkaat ratsastusaapaat tai kävelykengät. Paino sanalla laadukkaat. Olive-siskolla meni tässä kohtaan pieleen. Ei mitään pikkusievää ja hienostelevaa, vaan klassista ja laadukasta. Aikuisen naisen valinta puuro- ja glögijuhliin, ei ehkä illan rientoihin.
Loistavia ratkaisuja on loputon määrä, kunhan muistat vain katsoa, että kokonaisuus pysyy kokonaisena ja asun linjat korostavat sinun vartalosi tyyppiä suosiollisesti. Hauskaa juhlasesonkia!9e27c-detsku_9_web

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *