Ihan sama minkä värinen, kunhan on musta!

0

Se tuskainen ilme, kun läpeensä mustiin pukeutunut ihminen saa vastauksen minulta, kysymykseensä ”mitä sä teet työksesi?” Iloisesti kerron oman yrityksen liikeidean, joka keskittyy työelämänpukeutumisen kouluttamiseen. ”Ai niiqu joku värikonsultti ja sul on sit niitä huiveja?” tässä vaiheessa tuska on jo käsin kosketeltavaa ja molemminpuolista. ”Eiiiii, vaan koulutan esim. myyntiorganisaatioita löytämään työtekijöille ja esimiehille yhteisen linjan, kuinka yritystä asiakaslähtöisesti edustetaan, värikonsultointi on sitten erikseen.”
Ymmärrän hyvin miksi värikonsultteihin suhtaudutaan työpaikoilla kuin ruttoon. Olen itsekin istunut kuuntelemassa värikonsulttia ekan kerran kultaisella 80-luvulla, ja että se oli tuskaa. Opin silloin, että kenellekään ei (muka!) sovi neon-värit. No, silloin saatoin olla toista mieltä! Nyt ymmärrän jo tuonkin kokemuksen ja näkemyksen tuoman viisauden. 
Tosiasia kuitenkin on, että työpaikoilla ei ketään kiinnosta työkaverin värit, mitä niistä yleisesti sitten jauhamaan! Värikonsultointi pitäisi aina olla henkilökohtaista, koska värit ovat ihmisille hyvin henkilökohtaisia. Värit ovat todella kumma juttu. Niihin suhtaudutaan äärimmäisellä tunteella. Useimmat meistä kantavat omaa suojaväriään kuin kilpeä ulkopuolisia vastaan, tai kuten eläimet, piiloutuakseen verivihollisilta. Rouva Sininen ja Neiti Punainen, kuuluvat aivan samaan kastiin kuin Herra Musta, ja käyttävät myös tunnusvärejään aivan samoista syistä. Pukeutumalla roolipukuun he suojaavat herkkää minuuttaan. Roolipuku on usein vahvempi kuin oma minäkuva.
Muistan, kun minulle tehtiin värianalyysi koulussa. Hämmennyksen vallassa jäin istumaan paikalleni, kun analyysi oli tehty ja värit esitelty. ”MITÄ??? Vaaleanpunainen, sininen, liila… missä se musta on?” muistan tuskissani kysyneen ja sain vastauksen, ettei se kuulunut minun suosiollisiin väreihin. Todennäköisesti veri pakeni saman tien kasvoiltani ja haukoin henkeä. Empaattinen, ja todennäköisesti kaikkein heikkohermoisin, opiskelukaveri uskaltautui äkkiä lohduttamaan ”mun mielestä sulle sopii myös musta, älä välitä!” Jollain selityksellä sain sen runnottua, ei-niin-suosiollinen-muttei-ihan-niin-pahakaan –kategoriaan. Hienoa, koska vaatekaappini on 80%:sesti musta.
Kaikki muotoilua tai suunnittelua opiskelleet tietävät, että on (vain) olemassa pyhä kolminaisuus, musta, valkoinen ja punainen. Näitä yhdistelemällä, tulos on aina enemmän kuin sävyjensä summa. Sitten kun itseluottamus kasvaa, voi tätä kokonaisuutta hiukan varioida, ja lopulta palata siihen sitten takaisin. Sama pyhä kolminaisuus toimii aina myös pukeutumisessa. Kun haluaa pelata varman päälle, näinhin väreihin voi aina luottaa. 
Mihin niitä värianalyysejä sitten tarvitaan? Teen värianalyyseja ja teen niitä oikeasti mielellään, mutta työpaikoille en mene niistä horisemaan. Suosittelen jokaiselle ihmiselle värianalyysiä jossain elämän vaiheessa, koska tulos se ei ajankuluessa miksikään muutu. Olen myös realisti. Tiedän, ettei kellään ole aikaa tai edes kiinnostusta etsiä suurennuslasin kanssa juuri oikean sävyisiä paitoja, koska rehellisesti, tarjonta on suppeata värien suhteen kun mallinkin pitäis miellyttää.

Miksi silti suosittelen värianalyysiä, jos sen toteutus on noin hankalaa? Siksi, että fakta on, että toiset värit sointuvat ihomme luontaisen värin kanssa paremmin kuin toiset. Musta väri kasvojen lähellä valitettavasti nostaa esiin kaiken tumman, kuten silmäpussit, uurteet ja ihon epäpuhtaudet. Kun taas saat omat suosiolliset värit esille, kokonaisuus on kaunis ja luonnollinen, ilman suurempaa kosmeettista korjailua. Jos sinun pitää esim. ammatin puolesta olla erityisen edustava ja viestiä ulospäin kenties hyvinvointia ja terveyttä, olisi suotavaa, että olisit itse asiasi paras mainos. Ei kannata unohtaa, että kun itse uskoo omaan luontaiseen kauneuteensa, on helppo olla itsevarma myös työelämässä. Oli päällä minkä väriset vaatteet tahansa!

Vinkkinä mainittava, että värikonsulttien väriviuhkot ovat siiertyneet nykyaikaan, eli ne ladattavissa älypuhelimiin appseina. Hakusanaksi vain ’Seasonal colors’.

Sitten vielä niistä huiveista. Hoitukoot se tällä videolla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *