Sieltä se tuli, kutsu linnanjuhliin!

0

Ensiksi, lue tarkkaan kutsukortti.
Usein kaikki tarvittava tieto on siinä eli kuka tai ketkä kutsuvat, aika, paikka, juhlan aihe ja pukukoodi. Kutsusta pitäisi myös aina selvitä missä roolissa sinut kutsutaan. Kutsutaanko esim. yrityksen, järjestön tms. edustajana vai puhtaasti yksityishenkilönä.
Virallisissa kutsuissa ei koskaan saisi lukea Avec, vaan maininta, että kutsu on kahdelle ja silloin seuralaisen valinta on vapaa kutsutulla. Kutsuttaessa nimenomaan puoliso tai elämänkumppani, se mainitaan kutsussa. Jos kutsutulla on tarve saattajalle tai avustajalle, se tulee ilmoittaa juhliin ilmoittautuessa.
 
Juhlien ajankohta
Aika määrittää paljon juhlan pukukoodia ja juhlien luonnetta. Vedenjakajan ilta- ja päiväjuhlien suhteen on kello 18.00. Sen jälkeen alkavat juhlat ovat iltajuhlat ja pukeutuminen sen mukaista ja sitä aiemmin päiväjuhlat, vaikka juhlia lopulta juhlittaisiin pikkutunneille saakka. Lyhyesti tämä tarkoittaa, että juhlat, jotka alkavat esim. klo 15.00, pukeudutaan päivällä käytettävään vierailupukuun (nainen) ja tummaan pukuun (mies). Naisen vierailupuku on juhlava leninki/mekko, jakkupuku tai elegantti housuasu.
 
Juhlanaihe
Tilaisuuden luonne määrittää eniten pukeutumisetikettiä, jos kutsusta puuttuu merkintä pukukoodista. Mieti tarkkaan mitä juhlilla juhlistetaan, koska se kertoo sinulle myös mikä on tilaisuutta kunnioittava pukuvalinta. Tarvittaessa, sitä voi aina kysyä myös suoraan kutsujalta, sen ei pitäisi olla salaisuus!
 
Juhlapaikka
Missä juhlat pidetään, kiistatta vaikuttaa juhlien luonteeseen ja tunnelmaan. Mitä juhlavampi ja arvokkaampi tila, sitä mukavampi on pukeutua juhlavasti. Yli- tai alipukeutumisen riski tosin kasvaa, jos pukeutuu vain juhlatilan mukaan. Aste ylipukeutumista on vielä ok, mutta aste, on aste aivan liikaa alipukeutumisessa. Tuskin kukaan siitä sinulle tulee suoraan mainitsemaan, mutta valitettavasti itse kyllä tiedät ja tunnet sen nahoissasi. Ei hätää, ensi kerralla kyllä osaat paremmin! Uusia juhlia aina tulee!
 
Pukukoodit:
Juhlapuku tai frakki/naisten pukeutuminen
Naisen juhlapuku on täyspitkä eli helman pituus noin pari senttiä maasta ja puvun alta hiukan pilkottaa kengän kärjet. Juhlapuvussa voi olla laahus, mutta huomioithan, ettei se aiheuta ongelmia juhlissa. Muut vieraat saattavat helposti kompastua laahukseen. Puku saa olla avonainen tai olkaimetonmutta myös käsivarret ja dekolteen peittävä juhlapuku käy hyvin, kunhan puku on valmistettu juhlavasta kankaasta kuten silkki, sifonki, satiini, sametti, brokadi tai kirjailtu juhlakangas.
 
Juhlapuvun kanssa käytettävät kengät ovat oltava umpikärkiset avokkaat tai sandaalit. Etiketin mukaan juhlapuvun alta ei saa pilkottaa varpaat. Iltalaukun kuuluu olla pieni ja siro ja siinä ei saa olla hihnaa. Juhlapuvun kanssa voi käyttää pitkiä yli kyynärpään ylettyviä käsineitä, jotka ovat etiketin mukaisesti valkoiset ja ovat valmistettu nahasta, silkistä tai satiinista.  Korujen on oltava joko juhlavia arvokoruja tai juhlavia fantasiakoruja kuten strassi- ja lasikoruja. Rannekelloista vain korukello sopii juhlapuvun seuraan.
 
Juhlapuvun kanssa naisilla on oltava kampaus. Jos hiukset ovat pitkät, ne saisivat mielellään olla nostettu ylös nutturalle. Puolipitkät ja lyhyet hiukset taas voi kähertää esim. laineille tai kihartaa kampaukseksi. Aivan lyhyissä hiuksissa voi käyttää maltillisia hiuskoristeita. Vältä mauttomia muovikoruja ja hilettä juhlapuvun kanssa.
 
Jos kutsussa on toive kunniamerkkien käytöstä, suuressa juhlapuvussa ne kiinnitetään rinnan vasemmalle puolelle vaakasuoraan. Naiset voivat käyttää tummaa pukua vastaavassa asussaan pienoiskunniamerkkejä, mutta tämä usein mainitaan erikseen kutsussa.
 
Päällystakiksi juhlapuvun kanssa käy pitkää iltatakki tai -viitta, talvella myös turkki.

Juhlapuku tai frakki/miesten pukeutuminen

Tumma puku
Kun miehellä on päiväjuhlissa tumma puku, nainen käyttää vierailupukua. Aiemmin mainitsin jo myös, että kello 18 jälkeen alkavat juhlat ovat iltajuhlat ja silloin naiset pukeutuvat iltapukuun, jos kutsussa on maininta pukukoodista tumma puku. Nainen pukeutuu juhlapukuun kun kutsussa on pukeutumisohjeena tumma puku tai frakki.
 
Tumma puku sopii käytettäväksi sekä päivä- että iltajuhlissa, ja se voi korvata juhla-asuna myös frakin. Frakin korvaava tumma puku on aina koko musta ja yksirivisen puvun kanssa sopii juhlissa käyttää myös liiviä. Älä missään nimessä korvaa frakkia smokilla. Kun korvaat frakin mustalla puvulla, valitse mahdollinen klassinen leikkaus ja koko musta. Suuressa juhlassa on oltava erityisen huolellinen, jos rikkoo pukeutumisohjeita. Älä riko, jos aihe on sinulle ennestäänkin vieras.
 
Tumman puvun paita on laadukas valkoinen puuvillapaita, jonka kankaassa voi olla kudottuja, ei painettuja, raitoja ja huomioi, että vain  paidassa voi olla raitoja. Liituraidat, etenkään valkoiset, eivät kuulu ilta- tai juhlapukeutumiseen. Kaulus on mielellään kovitettu.
 
Juhlakengät ovat aina mustat, hyvin huolletut ja nauhalliset ja sukat ovat aina kengän väriset, eli mustat ja vyö housujen värinen eli musta sekin. Asusteista kalvosimet ovat iltatilaisuudessa kaksinkertaiset ja sointuva solmioneula. Vanhan perinteen mukaan kalvosinnappien kiven värin pitää sointua miehen silmien väriin. Mies voi käyttää tumman puvun kanssa rannekelloa ja mieluiten nahkarannekkeista kelloa. Ei missään nimessä isoa urheilukelloa.
 
Kunniamerkeistä virallinen ohje sanoo: Tumman puvun kanssa käytetään vain rinnassa kannettavia merkkejä, kaulassa kannettavaa komentajamerkkiä ja yhtä rintatähteä. I luokan komentajamerkin saanut ei käytä tumman puvun kanssa kaularistejä. Myöskään suurristin nauhaa ei käytetä tummassa puvussa. Huomioi vielä, että taskuliinaa ei käytetä kunniamerkkien kanssa.
 
Päällystakiksi sopii musta, tummansininen tai tummanharmaa takki. Talvella villakankaisen päällystakin kanssa käytetään mieluusti valkoista kaulahuivia, nahkahansikkaita ja hattua. Ei siis untuvatakkia, villapipoa ja tumppuja!
 
Frakki
Kun kyseessä on suuri juhla, mies pukeutuu frakkiin. Koska frakki usein joko vuokrataan tai ostetaan kokonaisuutena, kaikkine tykötarpeineen, en ryhdy tässä sen enempään purkamaan asun yksityiskohtia. Frakin pukemiseen kannattaa varata hiukan aikaa ja mielellään näppäräsorminen pukija.
 
Yksinkertaisesti frakki on musta ja sen kanssa käytetään valkoista pystykauluksista paitaa ja solmuketta. Frakin kanssa käytetään yksinkertaisia kalvosimia, jotka ovat joko kultaa tai helmiäistä ja taskukelloa. Rannekello ei käytetä.
 
Kengät ovat mustaa kiiltonahkaa ja sukat ovat mustat ja mieluusti silkkiset.
Frakin kanssa käytetään kunniamerkkejä. Kutsussa usein mainitaan toivotaanko pieniä tai alkuperäiskokoisia kunniamerkkejä. Kunniamerkkien kiinnityksestä vielä lisää myöhemmin.
 
Päällystakiksi sopii musta, tummansininen tai tummanharmaa takki. Frakin kanssa voi käyttää myös mustaa viittaa, jossa on valkoinen vuori. Kaulahuivi on valkoinen ja se on silkkiä, käsineet ovat aina valkoiset. Frakin kanssa voi käyttää mustaa silinterihattua ulkona.

 
Iltapuku ja tumma puku/naisten pukeutuminen
Kun mies käyttää tummaa pukua, on naisen asu juhlavasta kankaasta valmistettu iltapuku tai juhlava housupuku. Iltapuku voi olla yksi- tai kaksiosainen. Erona juhlapukuun iltapuku voi olla nilkkaan ulottuva tai muodin salliessa lyhyempikin, mutta se voi olla täyspitkä. Iltapuku on yleislinjaltaan kapea eli leveät vannehameet ja suureelliset hulmuavat helmat eivät kuulu iltapukujuhlaan.
 
Iltapuvun kengät ovat myös sirot avokkaat tai sandaalit. Iltapuvun kanssa voivat kengät olla myös avokärkiset, mutta tyyliltään juhlavat. Laukku on siro, mielellään kädessä kannettava. Iltapuvun kanssa sopii käyttää myös pientä olkalaukkua, mutta hihnan on hyvä olla ohut ja esim. ketjua. Materiaali on hyvä olla joko nahkaa tai esim. kirjailtua kangasta.
 
Juhlissa käytetään sukkia/sukkahousuja aina kun jalat näkyvät esim. helman alta tai puvun halkiosta. Sukat ovat ohuet, luonnollisen väriset tai asun väreihin sopivat, kuvioidut, metallivälkkeiset tai tummasävyiset. Kokemuksesta tiedän, että täyspitkähelmainen ilta- tai juhlapuku helposti sähköistyy, kun yhdistetään tekokuituinen vuorikangas, liike ja kovapakkanen. Jos näin käy, jätä sukat pois, ei niitä kukaan sieltä hameen alta näe. 
 
Iltapuvun kanssa voi käyttää arvokoruja tai näyttäviä fantasiakoruja. Rannekelloa ei käytetä iltapuvun kanssa. Hiukset voivat olla vapaana mutta siistit ja huolitellut. Näyttävät hiuskoristeet sopivat iltapuvun kanssa käytettäväksi.
 
Päällysvaatteena voidaan käyttää iltapuvun tyylin ja vuodenajan mukaista juhlavaa takkia, viittaa tai saalia, talvella turkkia tai turkisjakkua. Tarvittaessa nahkakäsineet ja lumituiskussa kampausta suojaa parhaiten silkkihuivi.
 
 
 
Kun kutsussa lukee smokki
Smokki kuuluu tilaisuuksiin jotka alkavat klo 18.00 jälkeen, mutta ovat luonteeltaan epävirallisemmat kuten teatterin ensi-illat ja juhlavat illalliset. Smokkia käytetään Suomessa aika harvoin, mutta kansainvälisesti se on hyvin suosittu juhla-asu. Smokin takki voi olla musta tai valkoinen. Smokkiin pukeutuneen miehen daamilla on joko yksi- tai kaksiosainen iltapuku tai juhlava housupuku. Iltapuku voi olla täyspitkä, nilkkaan ulottuva tai muodin salliessa lyhyempikin. Smokkijuhlissa käytetään pienoiskunniamerkkejä, jos näin on mainittu kutsussa.
 
Kunniamerkkien kiinnitys
Virallinen ohje Valtioneuvoston sivuilla on seuraavanlainen: Nauhassa riippuvat kunniamerkit sijoitetaan rinnan vasemmalle puolelle rintataskun kohdalle vaakasuoraan siten, että nauhojen yläreuna on noin kaksi senttiä takinkäänteen napinläven alapuolella. Jos merkkejä on enemmän kuin yksi, ne ovat kiinnitettyinä laattaan. Merkit järjestetään laattaan arvon mukaan siten, että korkein merkki on lähinnä vartalon keskiviivaa. Kunniamerkkirivin alkupää voi olla myös kauluskäänteen päällä ja merkkien nauhat voivat olla limittäin, elleivät ne mahdu vierekkäin. Ulkomaalaiset kunniamerkit kiinnitetään suomalaisten merkkien alapuolelle.
Ruusukenauhassa ja ilman nauhaa kiinnitettävät kunniamerkit kiinnitetään nauhassa riippuvien merkkien alapuolelle. Jos on rintatähtiä, nauhattomat kunniamerkit ovat niidenkin alapuolella. Valtion virka-ansiomerkki (XXX) kannetaan kuitenkin nauhakunniamerkkien yläpuolella.
 
Naiset kiinnittävät kunniamerkkinsä vastaavaan kohtaan kuin miehet. Juhla- tai iltapukuvalintaa tehdessä, on hyvä huomioida myös puvun mallin ja materiaalin antamat mahdollisuudet kunniamerkkien asianmukaiseen kiinnitykseen.
 
Yleistä juhlapukeutumisesta
Lopuksi on hyvä nostaa esille glamourin, etiketin ja protokollan erot. Glamour kuuluu punaiselle matolle ja gaala-iltoihin. Gaaloissa perinteisiin tukeutuva pukeutumisetiketti heitetään nurkkaan ja annetaan luovuuden ja mielikuvituksen kukkia.
Protokolla ja sen noudattaminen tulee kyseeseen erityisesti virallisissa valtion tilaisuuksissa kuten valtiopäivien avajaisissa, juhlajumalanpalveluksissa ja tietysti tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla. Protokolla selkeyttää tapahtumien suunnittelua, toteutusta ja tilaisuudessa esiintymisen muotoa, aikataulua ja järjestystä. Tilaisuuksien protokolla on ennalta määritelty, toistuva ja perustuu traditioon.
Käytösetiketti taasen on sosiaalista tapakulttuuria eli yhteisesti hyväksyttyjä kulttuurisidonnaisia käytössääntöjä. Ruokailu- ja käytösetiketit määrittävät meille mm. tavan jolla tervehdimme, esittelemme toisemme, keskustelemme ja tietysti pöytä- ja ruokailutavat. 
Ja aivan viimeiseksi. Tasavaltamme presidentin isännöimä itsenäisyyspäivän vastaanotto on arvokas ja virallinen valtionjuhla. Pukeudu siis tilaisuutta kunnioittaen, muistaen juhlan aiheen, mutta älä kuitenkaan missään nimessä unohda nauttia juhlahumusta!
 
Minä kiitän ja kumarran, jos jaksoit tänne asti lukea ja toivon sydämeni pohjasta, että ohjeista on sinulle iloa ja hyötyä nyt tai tulevaisuudessa!
 
Kutsuja odotellessa!
 
 
Yksityiskohdista tunnistaa laadun ja
tyyli on harkituilla yksityiskohdilla viimeistelty kokonaisuus.
Onnistuneen juhlatyylin ratkaisee oikea asenne!
Follow Isa:

imagokouluttaja, puhuja ja uravalmentaja

Kouluttaja, valmentaja ja puhuja. Helposti lähestyttävä, hauska, rohkea ja ammattilainen. kehotan jokaista astumaan esiin oman osaamisen ja ammattitaidon kanssa. Vahva viesti on viiden askeleen päässä.
Latest posts from

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *