Pukukoodit, ne tärkeimmät eli epäviralliset!

0

Pukukoodit, ne tärkeimmät eli epäviralliset!

Ilokseni olen huomannut, että kutsuissa on enenemässä määrin määriteltynä pukukoodi. Loistavaa, koska se heti kertoo itse juhlista jotain ja erityisesti ajatuksesta, joka on suotu myös vieraiden viihtyvyydelle ja tilaisuuden ennakoinnille.

Aina ei ole silti aivan selvää, mitä kutsun pukukoodi tarkoittaa. Kaikkein virallisimmat pukukoodit, eli tummien pukujen, frakkien ja iltapukujen sisällön löytyy blogistani. Nyt puran yleisimmin liike-elämän edustus- ja asiakastilaisuuksissa käytetyt epäviralliset pukukoodit. Varoituksen sana heti alkuun, luovat juhlien järjestäjät saattavat muokata koodit taipumaan lähes mihin muotoon tahansa, vai mitä mieltä olet Superhero Casualista? Usein miten pohjana kuitenkin toimii jokin näistä.

Business formal 

mainitaan usein seminaarien ja konferenssin yhteydessä pidettävien lounas- tai iltatilaisuuksien kutsuissa. Tämä tarkoittaa perinteistä businesspukeutumista eli suomeksi puku ja solmio miehille ja istuva mekko tai jakkupuku naisille. Miesten on hyvä muistaa, että musta puku kuuluu vain erittäin juhlaviin työtilaisuuksiin. Tumma puku voi olla myös tummansävyinen harmaa tai sininen. Naiset saavat etiketinkin mukaan pukeutua mustaan päivätilaisuuksissakin.

Business casual 

on kaikkein sekoittavin pukukoodi, koska se yhdistää mielikuviltaan toistensa vastakohdat, busineksen ja rentouden. Oikea asuvalinta riippuu paljon toimialasta, ikäryhmästä ja tilaisuuden pitopaikasta. Kultainen ohje on naisille polven yli ulottuva laadukas hame tai mekko yhdistettynä paitapuseroon tai jakkuun. Vaihtoehtoisesti käy myös naisten istuva housupuku. Miesten on hyvä valita tilaisuuteen ylleen puvun housut, pukupaita ja vyö, eli siis puvuntakki ja solmio jää narikkaan.

Cocktail-tilaisuudet

vaativat pukeutumiselta jo hiukan enemmän. Kyseessä ei ole siis missään nimessä iltapukujuhla, mutta toki luonteeltaan juhlava tilaisuus. Tyylikäs cocktailpukeutuminen tuo aina kantajastaan esille selvästi enemmän persoonallisuutta, ole kyseessä sitten yritys- tai yksityinen juhlatilaisuus. Tummapuku solmiolla tai ilman, riippuen tilaisuuden luonteesta, on takuuvarma valinta miehille. Kokkareissa voi hiukan mieskin revitellä väreillä, jos osaa sen tyylillä tehdä. Naisille pikkumusta on tietysti varma valinta. Hyvällä maulla valittu housu- tai jakkupukukin käy. Asusteiden tarvitsee sopia tilaisuuden luonteeseen. Käsilaukuksi ei sovi arkinen työveska, vaan jokin pieni ja siro. Koruilla ja kengillä saa helposti juhlavuutta hiukan arkisempaankin asuun.

Casual 

tarkoittaa pukukoodina rentoa pukeutumista. Kuulostaa helpolta, mutta näennäisestä tilaisuuden rentoudesta huolimatta siisteyteen ja huoliteltuun ulkoasuun tarvitsee aina panostaa. Vähimmäisvaatimus on puhtaat ja ehjät vaatteet. Valitse päällesi mitä tahansa mitä yleensä käytät työpaikalla arkena. Älä pyri tekemään itsestäsi rennompaa pukeutujaa kuin olet. Olematta julma ikärasisti, uskallan sanoa, että + 55 iän ohittaneet naishenkilöt saattavat kokea tämän kaikkein haasteellisimmaksi pukukoodiksi. Kuinka olla rento ja silti uskottava aikuinen nainen? Oma kantani on, ole mieluummin uskottava, kuin väkisin nuorekkaan rento yo yo -bööna. Naurettavuus nuoremman polven silmissä, ei vahvista kenenkään vaikutelmaa liike-elämässä.

Smart casual 

tarkoittaa astetta parempaa arkipukeutumista. Miehille se tarkoittaa siistejä housuja, ehkä jopa tummia ja hyväkuntoisia farkkuja, yhdistettynä pukupaitaan tai laadukkaaseen neuleeseen. Naiset pukeutuvat samalla kaavalla, mutta myös tilaisuuteen sopiva hame tai mekko käy. Vältä shortseja, vanhoja risoja farkkuja, t-paitoja ja bilemekkoja.

Lopuksi se Superhero Casual. Oma tulkintani on, että se on juurikin se asu, jossa Hessu sulkeutuu puhelinkoppiin nappaamaan pähkinän muuttuakseen Superhessuksi.

Muista vielä kaikkein tärkein, jos asuvalinta ei kuitenkaan osu ihan kohdilleen, nauti silti juhlista täysin rinnoin! Korjaa asia seuraavalla kerralla!


Follow Isa:

imagokouluttaja, puhuja ja uravalmentaja

Kouluttaja, valmentaja ja puhuja. Helposti lähestyttävä, hauska, rohkea ja ammattilainen. kehotan jokaista astumaan esiin oman osaamisen ja ammattitaidon kanssa. Vahva viesti on viiden askeleen päässä.
Latest posts from