PS. kuva ois kiva, rillipäät älkää vaivautuko!

0
”Miltä mun pitäis näyttää profiilikuvassa esimerkiksi Linkedinissä?” on kysymys, jonka kuulen aika usein koulutuksissa. Hyvältä? Viisaalta? Rivo Riitalta? Naapurin Peralta? Hauskalta? Ei, vain sinulta itseltäsi. Profiiliasi katsoo todennäköisesti ihminen, joka on sinut jo tavannut jossain tilanteessa tai joka on sinusta kuullut ja on kiinnostunut tietämään osaamisestasi lisään. Yleensä tavoitteena on rekrytointi tai asiakassuhteen luominen. Kuvasta pitää tunnistaa uskottava, luotettava ja ammattitaitoinen ihminen. Rillipää tai ei.

Kerrataan vielä, eli siis tunnistaa? Kyllä, jos kuva on niin hämärä, oudosti rajattu, epäselvä tai niin tehosteilla käsitelty, ettei sinua tunnista, turhaan pyörit verkostoitumassa messuilla, asiakastilaisuuksissa ja koulutuksissa. Kuvan laadun on oltava hyvä eli resoluution on riitettävä. Huomioi tämä erityisesti jos käytät kännykällä otettua kuvaa!  Älä myöskään luota liian ylimielisesti omaan asemaasi työmarkkinoilla ja lataa kuvaa vain oikeasta silmästä. Tunnistettavuus on kaiken a ja o, vaikka olisit kuinka iso nimi alalla omasta mielestäsi. Myös kuvakikkailut kuuluvat muualle, vaikka se olisi juuri sitä sinun parasta osaamista.

Ääh, ei tässä mitään ammattilaisia tarvita, kyl mä osaan itsekin käyttää photarii!

Uskottava kuva on some-maailmassa tärkeä. Asiantuntija pitää tunnistaa kuvasta asiantuntijaksi. Mitkä ovat alallasi hiljaa hyväksytyt sanattoman viestin tunnusmerkit, joka tässä osin tarkoittaa lähinnä liike-elämän pukukoodia, sekä kotimaista että kansainvälistä. Solmio vai ei solmioo, siinäpä kysymys? Usein suosittelen jättämään solmion pois ja ylimmän paidan napin auki, ellei toimi rahoituksessa, vakuutusalalla tai muulla perinteisesti konservatiivisella alalla. Vastuullisen ja arvostetun asiantuntijan kuva on oltava ristiriidaton. Luovilla aloilla pelataan taas aika erilaisilla säännöillä, mutta kannattaa tarkkaan miettiä, katsooko sinun profiiliasi kilpaileva kolleega vai mahdollinen asiakas?

Terkui Turuust, torilla tavataan! Mä olen se jonka kasvoja et tästä kuvasta tunnista!

Luotettavassa profiilikuvassa on luonteva ja ystävällinen katsekontakti katsojaan ja kasvot ovat selvästi tunnistettavissa, joten kokovartalokuva ei toimi, etenkään Linkedinssä tai Twitterissä. Puolivartalo tai kasvokuva on aina turvallisin valinta. Älä räikeästi tekohymyile, ilmeile tai irvistele. Kuva ei voi olla liian vanha tai liian käsitelty. Liika kuvankäsittely herättää epäilyksen heikosta itsetunnosta ja kenties valheellisesta minäkuvasta. 

Oisko tää hyvä? Ihan sama, mua kiinnostaa enemmän noi tarjoukset tos kenkäkaupassa!

Kuvassa pitää siis näkyä oman osaamisen asiantuntija, eli sinä. Jos työhösi eivät kuulu lapset, lapsenlapset, moottoripyörät, purjeveneet, koirat tai hevoset, älä poseeraa profiilikuvassa sellaisen kanssa. Se ei tee sinusta söpöä, hellyyttävää tai sporttista. Laita profiilikuvaksesi sellainen kuva, joka kuvaa sinua ja asemaasi työelämässä. Hauskoissa ja humoristisissa kuvissa on ongelma, ne eivät useinkaan naurata kuin kerran (harvoin sitäkään) ja sen jälkeen kuvasi on lässähtänyt vanha vitsi ja sinä samoin.

Tylsää? Ehkäpä, mutta kyse ei olekaan siitä kuinka voimakkaasti haluat omaa värikästä persoonaasi korostaa liike-elämässä, vaan siitä, miten sinut nähdään ja millaisen mielikuvan se sinusta luo.Yksityinen Facebook-tilisi onkin sitten ihan toinen juttu.

Rohkeana laitan tähän myös oman profiilikuvani arvioitavaksenne, joka on turkulaisen valokuvaaja Piritta Forsin ottama. Piritta on kuvannut aiemmin myös kaikki jutun kuvat. Kuva on mielestäni onnistunut  kuva imagokouluttajasta. Mitä olet mieltä, tunnistaako kuvasta uskottavan ja luotettavan ammattilaisen?

Lopuksi vielä ehdotuksia kuvauksiin:

  • Ei yläosaa, joka on liian lähellä omaa ihonväriä. Kuvasta tulee pliisu.
  • Kokonaan musta ei toimi hyvin profiilikuvassa, se vie värit ja valon kasvoilta.
  • Valkoinen raikastaa kasvoja. Sininen, vihreä, vanha roosa ja tummanpunainen yleensä toimivat kuvissa.
  • Raskaat ja paksut huivit eivät sovi profiilikuvaan, kevyt kauniisti solmittu huivi käy ja tietysti myös hyvin solmittu solmio.
  • Ammatilliseen käyttöön tarkoitetuissa kuvissa ei kannata käyttää retrohenkisiä vahvoja kuvioita, raitoja tai ruutuja, ellet tietoisesti halua profiloitua kuosin antamaan viestiin.
  • Mielummin pitkähihainen kuin lyhythihainen paita7pusero.
  • Valkoisen ja mustan yhdistelmä, kuten valkoinen paita ja musta jakku, on haastava kuvattava.
  • Naisilla ehostuksen on hyvä olla kevyt, vaikka et yleensä käyttäisi meikkiä. Ripsiväri, kevyt rajaus, puuteri ja hiukan poskipunaa. Huulipunan tai huulikiillon on hyvä sointua yläosaan.
  • Miesten on hyvä trimmata ylimääräiset karvat naamasta, kuten näkyvät nenä- ja korvakarvat.
  • Älä käytä kuvissa aurinkolaseja.

Tässä vielä tärkein vinkki, älä stressaa, luota vain omaan persoonaasi. Paras profiilikuva on sellainen, jossa sinä olet sinut itsesi kanssa! Se näkyy sinusta ja olemuksestasi!

 
Follow Isa:

imagokouluttaja, puhuja ja uravalmentaja

Kouluttaja, valmentaja ja puhuja. Helposti lähestyttävä, hauska, rohkea ja ammattilainen. kehotan jokaista astumaan esiin oman osaamisen ja ammattitaidon kanssa. Vahva viesti on viiden askeleen päässä.
Latest posts from

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *