Nätti vai näköinen, kumman haluat?

0

Jokainen kansainvälisiä nettiuutisia lukenut, on varmasti tällä viikolla törmännyt 90-luvun supermalli Cindy Crawfordin paljastaviin kuviin. Voguen kuvat, otsikoiden mukaan, räjäyttivät twitterin. Kuvissa on 48-vuotias, kaksi lasta synnyttänyt nainen ja entinen supermalli. Jos tarvitsee vielä vääntää rautalangasta, kuvissa oli siis näkyvää selluliittiä, tunnistettavia raskausarpia ja aitoja ryppyjä. Siis poikkeuksellisen raakaa ja shokeeraavaa materiaalia nykyajan suojattua elämää elävälle ihmiselle! Linkki artikkeliin Cindy/Telegraph ! Varoitus heikkohermoisille, keski-ikäinen liha saattaa pläjähtää vasten kasvoja!

Kuvien julkaisua pidettiin rohkeana tekona. Missä vaiheessa olemme oppineet pitämään photoshopattuja kuvia niin todellisena, että käsittelemättömät kuvat tekevät meistä jo siviilirohkeita? Itse en koe siviilirohkeutta kun aamulla katson peiliin, vaikka ehkä pitäisi. Totuuden nimissä on vielä todettava, Cindy ei ole itse kuvien julkaisua hyväksynyt tai niitä suoraan kommentoinut, mutta on postannut kuvien julkaisun jälkeen sopivasti rajattuja bikini-kuvia itsestään. Samaan hengenvetoon julkaistiin myös käsittelemättömiä mainoskuvia pop-ikoni Beyoncesta Beyonce/Dailymail. Beyoncen puolesta on nyt Glamour-lehti ehtinytkin jo vedota lukijoihinsa, että käsittelemättömät kuvat pitää jättää täysin omaan arvoonsa ja Beyonce-paran moraalia valheellisesta mielikuvasta ei saa arvostella tämän perusteella. Ymmärrän toki lehden tulokulman, he eivät kovasti kannata realistista mielikuvaa meistä naisista sivuillaan.

Herää kysymys, kasvaako meillä sukupolvi joka tunnista tai vierastaa aitoutta? Ei siis inho-realismia vaan ihan tätä perustodellisuutta, missä me kaikki elämme! Miksi lehti valitsee kuvausasuiksi paljastavat alusvaatteet, kun mallina on kaunis nainen, mutta selvästi jo ikääntynyt. Kuvankäsittelyllä muokataan vartalo vastaamaan nuoren tytön vartaloa? Hiukan nurinkurista.

Samaa leikittelyä on mielestäni tässä Fabebookissa pyörineessä meemissä ja joka kerta kun näen tämän, päässäni pyörii ajatus: kyllä me ihmiset olemme typeriä.

Lyhyt selvennys sisällöstä. Pienemmässä kuvassa on terveysguru Gillian Mc Keith. Gillan on tehnyt todella pitkän ja arvostetun työuran Britanniassa räjähdysmäisesti kasvavan terveysongelman parissa, jonka aiheuttaa kokonaisvaltaisesti epäterveet ruokailutavat. Kuvassa hän on ollut 3 viikkoa viidakossa, osallistuttuaan reality TV-sarjaan ”Get me outta here I’m a Celebrity!”. TV-ohjelman formaattiin kuuluu, että osallistujat kilpailevat viidakossa vaikeissa olosuhteissa valitsemansa hyväntekeväisyysjärjestön nimissä, keräten samalla heille rahaa.

Isomman kuvan daamin moni tunnistaakin myös Suomessa pyörineiden ruoka-ohjelmien ansiosta. Viime aikoina hän on myös ollut paljon lehdissä avioeronsa, kokaiinin käytön, mielenterveys- ja terveysongelmien kuten syömishäiriön myötä. Kuinka moni tietää hänen taustastaan? Nigella on menettänyt aristokraattisen äitinsä anoreksialle ja on epäsuorasti myöntänyt itse sairastavansa bulimiaa eli suomeksi ahmimishäiriöstä, joka johtuu huonosta itsetunnosta. Kuvassa hän on vielä reilusti alle 50-vuotias, TV-uransa alussa ja ahmimishäiriö vielä hallinnassa. Hänestä on rakennettu mielikuva nautiskelun kruunaamattomana kuningattarena, joka nuolee kameran edessä nautinnollisesti jokaisen pisaran mitä tahansa epäterveellistä herkkua nenän edestä löytyy. Hänen uransa on kokenut nyt jyrkän mahalaskun, johtuen ristiriidasta hänen yksityiselämän rankan kamppailun ja rakennetun nautiskelijan imagon välillä. Eihän se nyt ole niin kivaa telkusta katsoa, kun sairas bulimikko vetää kaksin käsin riippuvuuteensa pullaa naamaan. Voiko riippuvuudestaan aidosti nauttia ja mitähän tuo valkoinen jauho oikeasti olikaan?

Mitä sinusta tämä meemi kertoo meistä? Omasta mielestäni me haluamme ihmisiä, joiden viesti todistaa meidän salaisen toiveen, onnellisen elämän salaisuus on tunnistettavissa.  Eihän riutuvan ja kärsivän näköinen voi uskottavasti puhua terveydestä tai elämän arvoisesta elämästä, eihän? Voiko Photoshopiin turvautuva ex-supermalli uskottavasti puhua luonnollisesta kauneudesta ja oman iän kunnioittamisesta? Mahtaako Photoshop olla nykyajan kultainen häkki? Vai ajaako se meidät kirurgiseen kierteeseen, koska emme tunnista enää itseämme valokuvista? Ennen sanottiin että, olet loman tarpeessa, jos näytät passikuvaltasi. Tänä päivänä olisi ehkä sopivampi sanonta että, olet loman tarpeessa, jos et uskalla katsoa passikuvaasi!

Tästä pohdinnasta tein oman meemini:

Follow Isa:

imagokouluttaja, puhuja ja uravalmentaja

Kouluttaja, valmentaja ja puhuja. Helposti lähestyttävä, hauska, rohkea ja ammattilainen. kehotan jokaista astumaan esiin oman osaamisen ja ammattitaidon kanssa. Vahva viesti on viiden askeleen päässä.
Latest posts from

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *