How do you do? Palanen tapakulttuuria

0
Miten siihen vastataan? How do you do, tietysti takaisin ja elämä hymyilee taas hetken.

Olin jälleen kerran oppimassa liike-elämän etikettiä, tapakulttuurien historiaa ja käytöstapoja Lontoossa. Kurssiin kuului monta haastavaa tilannetta, opetuksen lisäksi. Onnekseni eräät englantilaiset fraasit ovat jääneet jonnekin takaraivoon muhimaan. Yllätyksekseni, ne siltä löysivät tiensä kielen päähän juuri oikealla hetkellä. Ymmärsin, että hetkeni oli koittanut, kun edessäni seisoi aito Lady käsiojossa. Selvisin hengissä ensimmäisestä testistä.

Moni muu kurssilaisista ei selvinnyt. He mongersivat jotain epämääräistä ja arvon Lady hymyili erittäin ymmärtäväisesti, eiväthän toki kaikki voi kuulua samaan sivistyneiden heimoon kuin me kaksi, siis hän ja minä. Omassa mielessäni vilkkui kissankokoinen kyltti neonväreillä ”Fake it till you make it!” Onnistuin huijaamaan itseni itseäni parempaan seuraan. Kiitos kuuluu entiselle englanninkielen opettajalleni OYK:sta.

Sain todistuksen kurssista juhlavin menoin. Lähdin iloisin mielien juhlistamaan viimeistä iltaani Lontoossa tapani mukaan libanonilaiseen ravintolaan. Minut sijoitettiin pieneen pöytään ravintolan takaosaan, josta oli loistava näkymä koko ravintolaan. Hetken kuluttua ymmärsin, että saisin koulutukselleni viimeisen vahvistuksen ja ymmärryksen. Ikään kuin kohtalo olisi halunnut osoittaa sormella, että minun osaamista tarvitaan tulevaisuudessa.

Suoraan edessäni oli pitkä pöytä täynnä nuoria ruokailijoita, noin 15-17 vuotiaita. Hetken kun tilannetta seurasin, ymmärsin heidän olevan Suomesta. Leirikoululaisia ilmeisesti, koska seassa oli pari opettajamaista aikuista. Tarjoilija ystävällisesti vahvisti minulle asian. Aluksi seurasin uteliaana ryhmän toimintaa. Lopuksi, kuten arvata saattaa, häveten.

Ryhmästä ei kukaan muistanut enää tilaamisen jälkeen, mitä olikaan tullut tilattua. Lopputulos oli kaaos, joka tuntui asiakkaiden mielestä olevan henkilökunnan vika. Olisihan heidän toki pitänyt jokaiselta varmistaa, onko tämä nyt todella se annos kanaa, jonka olit tilannut. Siis se annos, jonka nimeä tai sisältöä ei tilaaja enää muistanut. Kun kaikki lopulta olivat saaneet lautasen eteensä, alkoi ruoan lappaaminen suuhun. Takki päällä, lysyssä, katse tiukasti lautasessa ja ruokaa äänekkäästi (onneksi suomeksi) arvostellen. Lopuksi veitsi myös nuoltiin puhtaaksi, ilmeisesti merkkinä kiitollisuudesta. Laskunmaksu tapahtui myös perinteiseen kotimaiseen tyyliin laskimen avulla, vaikka kaikki olivat syöneet vain pääruoan ja juoneet vettä. Jokainen punta ja penny eroteltiin ja maksettiin erikseen. Tässä vaiheessa tarjoilija katsoi minuun epäuskoisena. Hymyilin takaisin ymmärtäväisesti. Laskun maksun jälkeen koko ryhmälle tarjottiin baklavaa, filotaikinaista leivosta. Näin kuinka kaksi tyttöä ensin ojensivat kätensä tarjotinta kohti, mutta muuttivat mielensä ja irvistivät tarjoilijalle. Sitä häpeän määrää ei voi sanoin kuvailla.

Olen tasaisin välein puhut tapa- ja käytöskulttuurin sisällyttämisestä opetusohjelmaan. esim. historian tunneille tai yhteiskuntaoppeihin. Vastaus on aina sama. ”Kyllä se kuulu kuule kotikasvatukseen, oppia käytöstavat.” Niin, mutta jos ei kotona osatakkaan niitä? Jos kotona on toisenlainen tapakulttuuri kuin meillä? Kenen ongelma on, jos meillä kasvaa jo kolmannessa sukupolvessa peruskoululaisia, jotka eivät ymmärrä kuinka voimakkaasti käytöstavat määrittävät mielikuvan heistä tässä maailmassa. Itse näen että mieluimmin opetetaan ennen kuin arvostellaan. Kritiikki uppoaa huomattavasti paremmin, kun tietää saaneensa asiasta oppia ja silti toimineen toisin. Paha mennä haukkumaan, jos ei ole oppia annettu.

Vaihdetaanpa yksi ihminen tästä yhtälöstä koiraksi. Kaikki ovat joskus tavanneet huonotapaisen koiran, joka kerjää, haukkuu, hyökkää ja pahimmillaan käy kimppuun, eikö? Millaisena pidämme koiraa? Mukavana, asennevammaisena vai kouluttamattomana? Usein syyttävä sormi kääntyy omistajaan. Kouluttamisen puute on aina kasvattajan vastuulla. Jos omistajan taidot eivät riitä vallattoman koiran kouluttamiseen oikeille ja hyväksytyille tavoille, turvaudutaan kouluttajaan.

Eikö tästä ole kyse kouluissakin? Olemmeko me ihmiset todella niin erilaisia? Käsi sydämelle, oliko oma kotikasvatuksesi ihan sen tasoista, että voit mennä aikuisena mihin tahansa tilaisuuteen ympäri maailmaa ja aina tiedät tilanteen mukaisen käytöskoodin? Itse en tiennyt, vaikka sainkin hyvän suomalaisen kotikasvatuksen. Omien kotioppien päälle on hyvä hankkia lisää taitoja ja itsevarmuutta olla kunnioittava ihminen tässä maailmassa. Tapakulttuureja on maailmassa monia ja jo pelkästään niiden tunnistaminen auttaa sopeuttamaan oman käytöksen tilanteen mukaiseksi.

Iloinen olen silti, että Suomesta lähdetään rohkeasti leirikouluun muihin kulttuureihin. Toivon vain, että olisin päässyt kouluttamaan luokalle käytöstapoja ennakkoon. Uskallan väittää, että he olisivat saaneet matkastaan paljon enemmän irti, jos he olisivat ymmärtäneet kuinka erilaiset tapakulttuurit ovat vaikuttaneet Britannian historiaan. Miksi Lontoo City on edelleen yksi maailman suurimpia talouskeskuksia ja kuinka on yhteydet Hongkongiin vaikuttaneet siihen kautta historian? Mistä tee tuli hoviin ja miksi se juodaan kello viisi salongissa? Miksi Britanniassa ei ole tapana käyttää pöytäliinoja? Tärkein oppi olisi kuitenkin ollut se, miten luottaa itseensä ja kunnioittaa muita myös tilanteissa, joissa epävarmuus hiipii takaraivoon. Hyvät pöytätavat ovat myös merkki itseluottamuksesta ja toisen kunnioituksesta. Kaikki lähtee asenteesta itseään ja muita kohtaan.

Ota rohkeasti yhteyttä, jos kaipaat vahvistusta kuinka selvitä sosiaalisista tilanteista itsevarmana!

 

Follow Isa:

imagokouluttaja, puhuja ja uravalmentaja

Kouluttaja, valmentaja ja puhuja. Helposti lähestyttävä, hauska, rohkea ja ammattilainen. kehotan jokaista astumaan esiin oman osaamisen ja ammattitaidon kanssa. Vahva viesti on viiden askeleen päässä.
Latest posts from

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *